Terugblik op de inspiratiedag Meerstemmig erfgoed

0

Op woensdag 8 juni 2016 vond in C-mine crib Genk de inspiratiedag “Meerstemmig erfgoed” plaats. Keynote spreker Carla Van Boxtel, mede-auteur van het boek Erfgoed, onderwijs en historisch besef. Verlangen naar tastbaar verleden, stelde dat scholen en erfgoedinstellingen bij voorkeur nauw samenwerken om historisch besef bij jongeren te bevorderen. Erfgoed is een rijke bron en kan concreet en doelmatig in het onderwijs ingezet worden. Belangrijk is dat dit voldoende ruimte biedt voor kritische reflectie op historische gebeurtenissen en processen. Multiperspectiviteit dus. De presentatie van Carla Van Boxtel vind je hier. De projectmedewerkers Paul Janssenswillen, Els Vinckx en Silke Leenen gaven een stand van zaken van het project dat in een breed samenwerkingsverband loopt tot medio 2018. Verschillende aspecten worden onderzocht: het gebruik van bronnen en van erfgoed als bron, leren met èn over erfgoed, het zien van verschillende perspectieven in een historisch referentiekader, … Klik hier voor de PowerPoint “Meerstemmig erfgoed”en de matrix). Na de pauze zijn de deelnemers in drie workshops concreet aan de slag gegaan: de cultuurkast met 12 schuifjes werd begeleid door Jeroen Vanesser van de UCLL  (lees meer), “Mijn verhaal of taalstimulering in het museum” door Babette Cooijmans van het KMSK Antwerpen (lees meer) en “Ontmoetingen in het museum: werken met een cultureel divers publiek in het museum”, door Sofie Vermeiren en Katleen Schueremans van M – Museum Leuven (de presentatie). Hier vind je enkele sfeerbeelden van de inspiratiedag . Suggesties of vragen? Reageer onderaan dit bericht!

Leave A Reply