Inspiratiemoment woensdag 8 juni 2016 C-mine crib

0

Meerstemmig erfgoed: kijk eens door de bril van een ander

In het (geschiedenis)onderwijs groeit vandaag het bewustzijn dat vragen uit het verleden niet eenduidig beantwoord kunnen worden. De geschiedenis bekijken vanuit verschillende perspectieven is nodig om voldoende historisch besef te creëren. Wat kan erfgoed hiervoor betekenen, rekening houdend met de huidige superdiverse samenleving? Hoe “meerstemmig” is het erfgoed? Tijdens dit inspiratiemoment denken we hier graag samen met jou over na! Iedereen is van harte welkom!

PROGRAMMA

17 u.  Welkomstwoord door Marc Hermans, departementshoofd PXL-Education Hasselt

17.10 u. “Multiperspectiviteit en erfgoededucatie” door prof. dr. Carla Van Boxtel, Research Institute of Child Development & Education van de Universiteit Amsterdam en auteur van “Erfgoed, onderwijs en historisch besef. Verlangen naar tastbaar verleden (2014)”

17.50 u. Projectvoorstelling “Meerstemmig erfgoed – multiperspectiviteit in erfgoededucatie”, door Paul Janssenswillen, Els Vinckx en Silke Leenen, projectmedewerkers

18.30 u. Vragen en reacties uit het publiek

19.00 u. Pauze met broodjes

19.30 u. Keuze uit drie workshops (elke deelnemer kan twee workshops kiezen) – ronde 1

  • “Doezijn”, de cultuurkast met 12 schuifjes, door Jeroen Vanesser, onderzoeker UCLL en KriZoom
  • “Mijn verhaal”, taalstimulering in het museum, door Babette Cooijmans, educatief medewerker Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen
  • “Ontmoetingen in het museum: werken met een cultureel divers publiek in het museum”, door Sofie Vermeiren, diensthoofd publieksbemiddeling M-museum Leuven en Katleen Schueremans, freelance medewerker publieksbemiddeling M-museum Leuven

20.15 u. Doorschuiven naar de tweede workshop

20.20 u. Keuze uit drie workshops (zie hierboven) – ronde 2

21.15 u. afronden met een drankje

Het inspiratiemoment vindt plaats in C-mine Crib, C-Mine 12, Genk. Deelnemen is gratis. Inschrijven is verplicht en kan tot uiterlijk 3 juni 2016. Schrijf je in of mail naar erfgenoten@limburg.be). Duid aan welke twee workshops je wenst te volgen.

Dit inspiratiemoment is een samenwerking tussen KriZoom en Erfgenoten Limburg   

Leave A Reply