Kwaliteit op maat van gidsenwerking: vervolg?

0

Tijdens drie inspirerende sessies in het vroege voorjaar onder begeleiding van Janien Prummel kwamen erfgoed- en gidsenorganisaties in Limburg samen om te werken rond de kwaliteit van gidsenwerking. Hoe kunnen organisaties hiermee nu verder gaan? Het is aangewezen om te starten met de “bezoekerscyclus” om de troeven en knelpunten in kaart te brengen, om vervolgens te kiezen waarop je als organisatie met een gidsenwerking al of niet gaat inzetten. Welke zijn de mogelijkheden?

  • Als organisatie met gidsenwerking zelf aan de slag te gaan met de groep van collega-gidsen. De instrumenten hiertoe zijn te vinden op de website van Toerisme Vlaanderen
  • Een cursus voor gidsen rond methodieken voor het gidsen (kan op aanvraag georganiseerd door het Provinciaal Centrum Cultureel Erfgoed, PCCE)
  • Een “train the trainer” waarbij een externe coach de publieksbemiddelaars van de musea of de leiding van de gidsenorganisaties traint. Deze bemiddelaars / tussenpersonen geven de methodieken of begeleiding vervolgens door aan de eigen gidsen (kan via het PCCE).
  • Gebruik maken van een externe coach of begeleider (b.v. Janien Prummel of anderen) om gesprekken met partners te faciliteren of een specifiek traject op maat van de organisatie te begeleiden.

Meer informatie? Neem gerust contact met het PCCE, Anne Milkers, 011 23 75 80 of anne.milkers@limburg.be of met Toerisme Vlaanderen, Lies Boonen, 02 504 04 62 of lies.boonen@toerismevlaanderen.be

Leave A Reply