Jongeren en erfgoededucatie

0

De tentoonstelling “Mota Campania” in het CC Maasmechelen en uitgewerkt in nauwe samenwerking met de Musea Maaseik vertelt het verhaal van Romeinse aanwezigheid in Maasmechelen. De opgraving van het terrein “Mottekamp” is in 2010-2012 door het Studiebureau Archeologie uitgevoerd en leverde een aantal unieke vondsten op. Deze worden nu  op een attractieve en heldere wijze gepresenteerd. De expositie is opgevat als een ontdekkingstocht. De presentatie door Marc Milissen is speels en uitnodigend.  Ook jongeren worden hier kennelijk door aangesproken. Zo bleek althans tijdens een rondleiding door de ervaren gids Frans Medaer – ex-leerkracht – voor een groep jongeren van het 2de en 3de jaar TSO van de Provinciale Technische School Maasmechelen. Een groep van zo’n 15 jonge gasten bleef ruim een uur geboeid. De reden? De gids koos resoluut voor een interactieve aanpak. Soms betekent dit inboeten op een deel van de informatie, maar de winst schuilt in betrokkenheid van de groep bij het onderwerp. De gids wordt bemiddelaar tussen de groep, het verhaal en de gepresenteerde collectie. Voor vele gidsen betekent een interactieve aanpak soms uit de comfortzone komen. Zelf zegt Frans Medaer hierover: “(…) aanpassen aan “hun” interesses, dat is één van de belangrijkste punten! Je voelt dadelijk wanneer ze geboeider zijn dan het moment ervoor en dan… heb je de juiste “toon” te pakken! Ze volgen, stellen vragen, geven antwoorden, … Heerlijk !”.  De tentoonstelling loopt tot 18 december 2015.

Leave A Reply