Museumbeleving – 1 juni 2015 Antwerpen

0

Maandag 1 juni 2015 vindt in het Atheneum in Antwerpen de studiedag “Museumbeleving” met Johan Idema als keynotespreker plaats. Het doel is stil te staan bij vormen van museumbeleving die focussen op de zintuiglijke en persoonlijke ervaring van de toeschouwer, eerder dan op overdracht van kennis en informatie. De dag richt zich tot publiekswerkers en –bemiddelaars of educatoren in musea. In zijn recente publicatie “How to Visit an Art Museum?”  stelt Idema dat traditionele musea te sterk van het kunstwerk zelf uitgaan, en dat vindt hij een probleem. Hij verlegt de focus van het kunstwerk naar de bezoeker. De museumbeleving draait bij Idema sterk om zintuiglijkheid en emotionaliteit. Naast Idema als keynote spreker, zullen Janien Prummel, Marijke Van Eeckhaut en Inge Van Reeth (De Derde Verdieping) een aantal pistes exploreren die musea kunnen ontwikkelen om de ideeën van Idema te realiseren in de praktijk. In de namiddag komen enkele inspirerende voorbeelden van museumbeleving aan bod:  M – Museum Leuven met hun programma voor blinde en slechtziende bezoekers, M HKA en het Middelheimmuseum met aandacht voor personen met dementie en tot slot de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België met hun ervaringen met “yoga in het museum”. De studiedag maakt deel uit van Museum & Publiek, een traject waarbinnen workshops, studiedagen en vormingen over actuele thema’s worden geprogrammeerd. Een organisatie van FARO en de provinciale museumconsulenten Limburg en West-Vlaanderen.

Programma

10.00 uur: Registratie

10.30 uur: Introductie, Elien Doesselaere (provincie West-Vlaanderen) en Hildegarde Van Genechten (FARO)

10.45 uur: De nieuwe museumbeleving,  Johan Idema

11.45 uur: Hoe kunnen musea de beleving ondersteunen?,  Janien Prummel, Marijke Van Eeckhaut, Inge Van Reeth (De Derde Verdieping)

13.00 uur: Lunch

14.00 uur: Inspirerende benaderingen van museumbeleving

– Rijk der Zinnen in M-Museum Leuven: museumbeleving voor en door blinde en slechtziende personen, Caroline Daemen (ervaringsdeskundige en gids) en Marc Vanlangendonck

– Meet me @ M HKA / Meet me @ Middelheim. Museumbeleving door personen met dementie en hun begeleiders, Piet Van Hecke (M HKA), en Els Tavergne, Tom Van Cleef en Greet Stappaerts (Middelheimmuseum)

– Yoga in het museum en spiritualiteit | Isabelle Van Hoonacker (KMSKB)

15.30 uur: Conclusies | Anne Milkers (provincie Limburg) en Olga Van Oost (FARO)

16.00 uur: Einde

Praktisch

Maandag 1 juni 2015, 10.00 – 16.00 uur, Atheneum Antwerpen, Franklin Rooseveltplaats 11, 2060 Antwerpen, Zaal AthenA

Aanmelden kan via de website van Faro

Leave A Reply